De achter-zij- en voortuin van deze nieuwbouwwoning, gelegen aan een waterrijk (nieuw) natuurgebied, ligt er nu ruim 2 jaar. Behalve een wat zieltogende Ginkgo biloba ligt er vooral gazon.

ronde bank rondom vuurplaats

Grondsoort: vette kleigrond die in een warme zomer erg droog wordt
Wensen van de bewoners:
het gazon zoveel mogelijk behouden i.v.m. de kinderen
leuke speelplek voor de kinderen
een vuurplaats
ruimte voor een kleine groentetuin

Bomen en heesters
De vorm van het perceel vormt een uitdaging. De tuindelen -achter -zij en voorkant moeten met elkaar verbonden worden. Omdat het nog een jonge tuin is ontbreekt de hoogte, iets wat een tuin wel nodig heeft. Om hoogte te creëren komen er kleine bomen, een fruitboom en heesters in het ontwerp. Ze zijn zo geplaatst dat ze een verbindend element zijn tussen de drie tuindelen. Achterin de tuin komt een vogelbosje, met vogelvriendelijke beplanting. Een rommelig deel waar snoeiafval blijft liggen wat kleine zoogdieren zoals de egel bijzonder op prijs stellen.

Borders
Ook de borders verbinden de tuindelen met elkaar. Vanuit elk tuindeel wordt je uitgenodigd verder te kijken doordat de borders hoeken omgaan. De ronde vormen van de borders met bloemen en siergrassen verzachten de scherpe vormen en hoeken van de tuin en het huis. Door de vormen van de borders ontstaan hoekjes zodat de tuin niet in een keer te overzien is. Dit maakt de tuin interessanter, er lijkt meer te beleven.

De vuurplaats
In het midden van de ronde, houten verhoogde zitbank ligt de vuurplaats. De bank wordt omsloten door een bloemenborder. Achter de verhoogde bank, in de punt van de tuin, ligt een border die te diep zou zijn als er geen paadje doorheen zou lopen. Het paadje vergemakkelijkt ook het onderhoud en is leuk om overheen te rennen.

Wigwam
Voor de kleintjes komt op het gazon een wigwam, gemaakt van stevige takken waarlangs bijvoorbeeld een oost-bndische kers kan groeien. Verlaagd in de wigwam komt een zandbak die afsluitbaar is met een vlonder.
De wigwam kan op termijn vervangen worden voor een trampoline, mocht daar behoefte aan zijn natuurlijk. Ik adviseer wel om . Die is afsluitbaar met een vlonder en dient dan weer als bodem voor de wigwam die afsluitbaar is met een houten vlonder.

Schapenhek
Het schapenhek sluit de tuin voor een deel af van de erachter gelegen groenstrook. Door de tuin niet helemaal af te sluiten wordt dit deel wat speelser. Het krijgt ook wel iets romantisch: bloemen die door het hek groeien en eventueel kan er (lei) kleinfruit tegen het hek geplant worden.

Realisatie: najaar 2017
Foto's nieuwe situatie komen voorjaar 2018