Vanmiddag zag ik een eerste bloempje van het gevlekt longkruid heel voorzichtig een neusje naar buiten steken. De Latijnse naam is Pulmonaria officinalis.
Ik vind het, om verschillende redenen, een heel leuk plantje. In maart loop ik regelmatig met een verwachtingsvolle blik in de tuin, op zoek naar bloeiende bloemen. En zoals de Helleborus voor mij nog een beetje bij de winter hoort, zo hoort Pulmonaria voor mij bij de lente.

Het longkruid bloeit vroeg, met een beetje geluk is dat al in maart tot ergens in mei. Hij bloeit met heel schattige blauwe, rose, witte en zelfs rode bloempjes. Soms zie je een plant met zowel rose als blauwe bloempjes. Dat vind ik ook zo leuk. Een beetje eigenwijs, zo van ' ik hou van roze en ik hou van blauw, dus doe ik ze allebei.' 

Het gevlekte longkruid heeft ruw behaard, fris heldergroen blad met witte spikkels. Heel mooi heldergroen in het voorjaar. Dat blad blijft mooi tot in het najaar

Standplaats: licht beschaduwd en vochtig

Pulmonaria houdt van vochtige grond en staat bij voorkeur op een licht beschaduwd plekje. Als ze droog staan hebben ze eerder last van meeldauw. Dan komt er zo'n witte waas over het blad. Knip dan het blad eraf en na een paar weken zit er weer fris fraai blad aan de plant.
Dat wordt een 'ik help jullie wel herinneren' -zomertip. Ik zet hem in mijn agenda anders vergeet ik het. Als ie in de schaduw staat is de kleur van het blad ook mooier en komen de witte vlekken beter tot hun recht.

Pulmonaria zorgt heel goed voor zijn nakomelingen en als je niet oplet zie je ze overal in je tuin tevoorschijn piepen. Maar ze laten zich ook makkelijk verplanten op een plek waar jij ze wilt hebben. Beetje water erbij (in de zomer) en op naar het volgende voorjaar.

 

tuintip

Sinds 1 januari 2018 kun je als inwoner van Waterschap Rivierenland, gebruik maken van de subsidieregeling Klimaatactief voor het klimaatbestendig maken van je tuin, huis of straat. Er zijn genoeg maatregelen te bedenken waarmee je je tuin of straat klimaatbestendig kunt maken. Ik denk graag met je mee als je hulp nodig hebt.
Bel me (0617 38 2345) of stuur een mail naar

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren