Half januari hebben 55.000 mensen meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling. Ik was er een van. Ik heb me een uur in de tuin vermaakt met het weghalen van dikke lagen bladafval op de bloemen van de Helleborus die op uitkomen staan. In de tussentijd heb ik met één spiedend oog de vogelpopulatie in de gaten gehouden. Dat was een teleurstellende ervaring. Viel het resultaat vorig jaar al tegen, een paar heggemussen en koolmezen, dit jaar kwam ik niet verder dan één merel. In het persbericht van de Vogelbescherming las ik dat 'het zachte weer van invloed is geweest op de uitslag. Hierdoor is in het buitengebied nog veel voedsel beschikbaar, waardoor vogels niet genoodzaakt zijn voor hun voedsel naar de tuinen te trekken'.

 

Vogels zoeken in je tuin niet alleen een plek om voor het nageslacht te zorgen.

De tuin moet ook een veilige plek zijn. Struiken, hagen, bomen en nestkastjes bieden vogels een veilige plek om in te schuilen. Daarom heb ik natuurlijk zo weinig vogels in de tuin, de aanwezigheid van een rode kater zorgt nou niet bepaald voor een veilig gevoel bij vogels. Om de vogels enigszins tegemoet te komen krijgt ie binnenkort weer een kattenbelletje om. Maar helemaal waterdicht is dat niet. 

In een vogelvriendelijke tuin is ook voldoende eten te halen. Jonge vogels zijn dol op rupsen en insecten, oudere vogels eten zich in de herfst helemaal klem aan bessen zodat ze vetgemest de winter in gaan. Bomen, hagen en struiken met bloesem en bessen, borders met bloeiende inheemse planten, een bloemenwei(tje) waar rupsen en insecten op afkomen. Een houtstapel of stapelmuurtje waar insecten tussen kruipen. Allemaal redenen voor vogels om jouw tuin te bezoeken. Nog leuker is als je bomen en struiken in je tuin hebt waar je zelf ook van kan snoepen.

Een tuin trekt allerlei dieren aan. Die lijken voor jou niet altijd even nuttig, erger nog.. daar lijk je alleen maar last van te hebben. Na het zoveelste kaalgevreten blad of weggesnoepte net gepootte slaplantje zou je er niks om geven om de gifspuit te hanteren of slakkenkorrels te strooien. Dat doe je natuurlijk niet want je weet dat, behalve dat het heel schadelijk voor de natuur is, lijsters en merels gek op slakken zijn. En hoewel geen vogel, ook de egel is er dol op. Daarnaast zijn slakken ook afvaleters en dus ook heel nuttig in je tuin!

Kortom, genoeg mogelijkheden om het in je tuin aangenaam voor vogels en jezelf te maken. Loop eens door de tuin en bedenk wat ie nog kan gebruiken om vogelvriendelijk(er) te worden. Dat kunnen kleine aanpassingen zijn of misschien is het een goede aanleiding om de tuin eens helemaal op de schop te doen. Wat je ook besluit, het is nu een goed moment om daar eens over na te denken. 

tuintip

Sinds 1 januari 2018 kun je als inwoner van Waterschap Rivierenland, gebruik maken van de subsidieregeling Klimaatactief voor het klimaatbestendig maken van je tuin, huis of straat. Er zijn genoeg maatregelen te bedenken waarmee je je tuin of straat klimaatbestendig kunt maken. Ik denk graag met je mee als je hulp nodig hebt.
Bel me (0617 38 2345) of stuur een mail naar

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren