Herenhuis met tuin

Herenhuis met een verwaarloosde, klassieke rozentuin aan de voorkant van het huis. Opgegeten buxushaagjes met rozenstruiken en uit de kluiten gewassen rhododendron struiken. Die nemen vanaf de straatkant wel heel fijn het zicht op het huis weg, maar ook het licht.
De achtertuin, met een prachtige grote walnotenboom, is redelijk groen maar het ontwerp kan wel een update gebruiken.

Wel of niet kappen
Twee heel grote, scheefgezakte Esdoorns staan (inmiddels) eigenlijk op een vreselijk onhandige plek. Ze nemen veel zon weg in de tuin die daardoor best donker oogt. Als die twee bomen weggaan komt er meer licht in de tuin. Maar ook inkijk van de achterburen. Twijfel twijfel. Het is ook wel zonde als ze weggaan. Ze staan er al zo lang. Uiteindelijk wordt de knoop doorgehakt en worden de bomen door een vakman neergehaald..

De beplanting kan ook wel een boost gebruiken en mag wel wat spannender.
Wensen: Hergebruik van aanwezige planten, een mix van vaste planten, heesters en siergrassen. Eetbaar. Elk seizoen aantrekkelijk én onderhoudsvriendelijk.

Waar de zon ’s morgens de tuin in komt, plannen we een ochtendzitje waar je lekker met de krant en een bakje koffie van de ochtendzon kan genieten.
Het herenhuis is jaren geleden verbouwd en heeft fraaie openslaande deuren naar de tuin. Omdat daar de zon bijna niet komt, zijn de tegels glibberig van het vocht en staat het onkruid tussen de tegels. Kortom, het nodigt niet uit om vanuit de woonkeuken de tuin in te lopen. Dus maken we van de nood een deugd. Vanuit de openslaande deuren loop je via een smal pad naar het zitje in de ochtendzon. Aan weerszijden van het pad ligt een kleine border. Weg vocht en waar eens onkruid groeide, groeien nu een aantal fraaie schaduwplanten.

De schutting
De schutting aan een kant van de tuin is aan vervanging toe. De erfafscheiding bestaat uit muurtjes van verschillende hoogtes en materialen en een gebouwtje in de tuin van de buren. Om daar een geheel van te maken loopt er van voor naar achter een schutting van smalle Douglasplanken. Tussen de smalle planken zit een ruimte van een paar centimeter zodat het geen massief ogende schutting wordt. Ook met de hoogte hebben we gespeeld. De schutting is bij het tuinhuis op middelhoogte zodat het lijkt alsof de tuin van de buren ook deel is van hun eigen tuin.

De bestrating loopt vanaf de schuurdeur, achter in de tuin. langzaam af naar de straatkant. We hebben bij het ontwerp rekening gehouden met het feit dat je al fietsend vanaf de schuur naar de tuinpoort kunt komen. Dat was een uitdrukkelijke wens. En daar hebben we natuurlijk rekening mee gehouden!

De voortuin wordt zoveel mogelijk in de oorspronkelijke vorm gehouden. De opgevreten buxushaagjes worden vervangen door een kleine hulstsoort die niet vatbaar is voor de buxusmot. De aanwezige rozen- en rhododendron struiken krijgen een rigoreuze snoeibeurt. De opsluitranden worden gerenoveerd en krijgen weer rechte klinkerrandjes. Nieuw grind erin en klaar!

Ontwerp: Tuin van de buren
Beplantingsplan: Bloemen in de tuin
Aanleg: De Groene Vingers