In de voortuin staat het bordje TE KOOP te zwaaien door de harde wind.
   Het blad van de esdoorn dat gisteren nog aan de boom zat, is in één nacht
   naar beneden gevallen. Zo lijkt het.
   Varens, helleborus en wat er nog over is van de hosta, zijn bedolven onder
   de bruine bladeren. De vijver ligt vol blad. Het tuinhek klappert omdat ie
   niet meer zo goed sluit. De haag had eigenlijk al gesnoeid moeten worden
   en een aantal struiken hebben de zomerdroogte niet overleefd.

Aan alles is te zien dat de zorg voor de omgeving rondom het huis aan de aandacht van de huidige bewoners is ontsnapt. Ze willen verhuizen.

Realiseer je wel dat de tuin het visitekaartje van het huis is!

Wat voor mensen geldt bij een eerste kennismaking geldt ook voor de eerste ontmoeting tussen een potentiële koper en je huis: de eerste indruk bepaalt of een kijker geïnteresseerd raakt. Dat huis kan er vanbinnen echt heel leuk uit zien maar niet iedereen kan door z'n wimpers, door een verwaarloosde tuin kijken.

Tijd voor de tuin-schoonmaakbeurt!

Het is nu een uitgelezen moment om de dode struiken te vervangen voor nieuwe exemplaren. Het is lekker weer, de grond is nog warm. De uitgebloeide bloemen kunnen weggeknipt worden. Daar zullen een hoop beestjes die daar van de winter in willen wonen, niet blij mee zijn maar het visitekaartje moet wel zijn werk kunnen doen.
Leeggekomen plekken in de tuin kunnen aangevuld worden met wat siergrassen en vaste planten. Dat hoeft geen honderden euro's te kosten hoor.
Verwilderingsbollen gaan nu de grond in zodat het voorjaar ook vrolijk begint. Hoewel dan hopelijk het huis al verkocht is.
Grote hopen blad haal je weg en kunnen op de composthoop. Je kunt wellicht een laagje blad laten liggen, dat is beter voor het bodemleven en komt de beplanting ten goede.
Bladverliezende struiken nog een knipbeurt geven. Gazon een maaibeurt, het is nog steeds warm genoeg voor het gras om te groeien. Dode takken weghalen. Uitgebloeide eenjarigen in bakken vervangen voor bijvoorbeeld een mooie combinatie van grassen en vaste planten. Of de bloempotten schoonmaken en omgekeerd buiten of binnen bewaren.

O, vergeet het tuinhek niet!