Er zijn planten, die vertederen. Dat kan zijn omdat ze groot, stoer en toch heel zacht zijn. Of omdat ze zo prachtig van kleur zijn. Of omdat er, ondanks dat ze klein en fijn zijn, heel veel te zien is aan zo'n plant. En combinaties daarvan. 

Het Kruipend zenegroen is zo'n plant, latijnse naam is Ajuga reptans. Ik ga er graag voor op mijn knieën.

Kruipend zenegroen is een (ook in de winter) groenblijvende, vaste plant die als een gek de bodem in je tuin bedekt. Tenzij je er een stokje voor steekt. Hij wordt niet zo heel hoog, hoewel in sommige boekjes staat dat ie wel 40 cm kan worden. Zo groot is ie in mijn tuin nog niet geworden maar wat niet is kan nog komen. 

Dit kleine maar o zo sterke plantje is heel goed in het onderdrukken van onkruid. Door kruipende wortelstokken breidt ie zich razendsnel uit. Je ziet het mooie blad bijna letterlijk over de grond kruipen
waar je bij staat. Kruipend zenegroen bloeit van april tot juni met blauwpaarse bloemen en doet het goed in zowel zon als (half) schaduw. Maar…staat het liefst niet te droog.

De naam Zenegroen komt uit het Middel-Nederlandse ‘singroone’ en betekent ‘altijd groen’.
De geslachtsnaam Ajuga komt van het Griekse agyios, ‘met zwakke gewrichten’. Reptans komt uit het Latijn en betekent ‘kruipend’ en slaat op de kruipende uitlopers van de plant. De plant trekt vlinders en bijen aan en komt in Nederland op tal van plaatsen in het wild voor.

Op de zaden van het kruipend zenegroen zit een mierenbroodje.
Een mierenbroodje is een aanhangsel dat aan zaden of vruchten van sommige plantensoorten zit en dient als voedsel voor mieren. Het mierenbroodje is een uitgroeisel van de zaadhuid, een soort hengsel wat het meenemen vergemakkelijkt.
De mieren nemen het zaad mee naar hun nest. Deze wijze van verspreiden heet myrmecochorie (Grieks Myrmeco = mier; chorous = verspreiden).
Tijdens deze tocht kan het mierenbroodje al van het zaad afbreken of anders wordt in het nest het mierenbroodje van het zaad afgebeten en het zaad weer naar buiten gebracht.
[bron:www.wilde-planten.nl]

Kijk, en dat weet je nu allemaal als je straks op je knieën ligt te genieten.