Storm, hagel. Met bakken en hevige slagregens naar beneden komend water. Waterige zonnetjes, fraaie avondluchten en heerlijke geuren. Kortom.. de herfst heeft haar intrede gedaan.

Bladeren verkleuren en vallen op de grond.
Opruimen is vaak de eerste reactie maar... laat ze lekker liggen.
De voordelen op een rijtje:
1. Het gevallen blad geeft voedingsstoffen aan de grond die planten goed kunnen gebruiken. Daarmee komen ze de winter door om in het voorjaar weer fris en gezond boven de grond te verschijnen
2. Een bladerlaag heeft een isolerende werking en houdt de warmte in de bodem vast
3. Bij zware regenval (en dat gebeurd nogal eens in ons natte landje) voorkomt de bladerlaag dat de bodem dichtslaat
4. Onder de laag bladeren leven wormen en andere insecten die weer voedsel zijn voor bijvoorbeeld vogels
5. Egels en knaagdieren nestelen zich graag in een dikke laag bladeren. Doe dat daar waar planten er geen last van hebben. Achterin de tuin bijvoorbeeld..
6. Het scheelt een hoop (onnodig) tuinwerk!

Zo'n laag bladeren mag niet te dik zijn. Te dik kan te nat worden en te is nooit goed. Een te dikke laag tegen een boomstam bijvoorbeeld kan rotting veroorzaken. Je hoeft niet met een centimetertje door de tuin te kruipen hoor, een vuistdikke bladerlaag is prima. Maak een bladstapel op je gazon, ga er met de grasmaaier overheen en je hebt hanteerbaar blad dat wat makkelijker te verwerken is in borders.

Voordat je de tuin echt helemaal laat verdwijnen onder een bladerlaag zou ik nog wel onkruid wieden. Zodat dit volgend voorjaar niet als eerste tevoorschijn komt omdat het onder een lekkere warme bladerlaag alle kans heeft gekregen om te overwinteren.

Wat je wel weg harkt is de bladerlaag van het gras. Dat gaat nl. rotten onder een laag bladeren. Hark het gras niet brandschoon want ook het gras kan wel wat extra voedingsstoffen gebruiken.
Ook het blad in de vijver haal je weg voordat het naar de bodem zakt. Afgestorven planten en bladeren bevorderen het troebel worden van de vijver. Haal het blad wel voorzichtig weg want het leven in de vijver staat al op een laag pitje en zit niet te wachten op een ruwe verstoring daarvan.

Aan het begin van de lente zal de bladerlaag bijna helemaal verteerd zijn. Haal de bedekking weg als dat niet zo is, zodat de zon de kans krijgt de bodem weer op te warmen. De overtollige bladerlaag kan op de composthoop of werk je door de bodem.

Bewaren

Bewaren

Bewaren