Vorig jaar schreef ik op deze plek een lofrede op het gevlekt longkruid, Pulmonaria officinalis. Omdat ie zo vroeg in het voorjaar al bloeit.

Mensen die mij al wat langer kennen weten dat de Helleborus officinalis (Nieskruid) eigenlijk mijn favoriete tuinplant is. Altijd groen, bloeit in het voorjaar en is een beetje mysterieus. De bloemen geven zich niet zomaar gewonnen. Ze staan wat verscholen tussen het blad en hun hoofdjes hangen iets naar beneden. Je moet wel wat moeite doen om ze te kunnen zien. Maar dan..
Toen ik jaren geleden door het tuinvirus werd bevangen kocht ik twee planten. Met witgroene bloemen. Nadat ze uitgebloeid waren en de zaden zich verspreid hadden, kon ik wel een Helleborus kwekerij beginnen riep ik altijd. Overal stonden de zaailingen.. Een aantal jaren later had ik planten met witte bloemen, witte bloemen met donkerrode stipjes, lichtgroene en donkerrode bloemen, met of zonder stipjes. Gelukkig zijn de zaailingen makkelijk te herkennen en goed weg te halen. De lege zaaddozen blijven heel lang aan de bloem hangen totdat ze helemaal bruin en als perkament geworden, vergaan.

Er zijn verschillende soorten. De eerstbloeiende is de kerstroos, Helleborus niger en bloeit meestal rondom de kerst. Hoewel ik bij een kerstroos een andere plant voor ogen heb maar dat terzijde. Dan heb je nog het stinkend nieskruid (Helleborus foetidus), waarvan het blad onaangenaam schijnt te ruiken. Ik heb hem wel in de tuin gehad maar dat was geen succes. Evenals de Helleborus argutifolius. Ooit eens gekocht tijdens de Helleborusdagen van de Hessenhof (kwekerij in Ede). Ik vond het gekartelde blad zo mooi, donkergroen met een rode vleug. Heeft nooit gebloeid. Misschien kwam dat wel omdat ie een aantal keren verplant is …  daar houden ze niet van..

Ze staan het liefst in lichte schaduw en bij voorkeur op vrij droge grond. Bij mij in de tuin staan de meesten in de schaduw en in vochtige grond. En doen het als een tierelier.. Tja..