Veel nieuwe tuinprojecten wachten op uitvoering door een hovenier. Het is namelijk erg druk in tuinaanleg-land.
Het kan dan ook zo maar drie, vier maanden duren voordat een tuinontwerp, na de presentatie aan de opdrachtgever, kan worden aangelegd. 
Toch wil ik je laten zien welke nieuwe tuinprojecten ik de afgelopen maanden heb gerealiseerd. Dus nog geen foto’s maar wel mooie tekeningen en sfeerimpressies.

Zanderige, droge voortuin
Een project dat ik samen met Bloemen in de tuin heb ontworpen.
De tuin loopt af naar de straat waar een enorme beukenboom staat. De wortels reiken tot ver in de tuin.
Een leuke uitdaging voor ons want de opdrachtgevers willen een vrolijke, weelderige insectenvriendelijke bloementuin. Het regenwater mag afgekoppeld worden en zoveel mogelijk de tuin in gebracht.
De vele vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen leveren een heel wagenpark aan fietsen op. Die worden nu in de voortuin ‘geparkeerd’ maar dat moet straks natuurlijk anders.

Het tuinontwerp
Om te voorkomen dat de beplanting te veel last gaat krijgen van het wateropslurpend vermogen van de beuk, hebben we twee verhoogde borderbakken van tufsteen bedacht. Dankzij gaatjes in de stenen neemt het makkelijk water op. Hierdoor krijgen plantjes de kans zich te vestigen in de muur.
Tussen de twee borderbakken loopt een kiezelpad dat tevens dienst doet als wadi. Vanaf een een cortenstalen plantenbak bij het huis,  loopt het regenwater ondergronds naar de wadi. Aan de straatkant komt het fietsenrek, dat gemaakt wordt van een eiken boomstam.
Een ander belangrijk voordeel van de verhoogde borderbakken is dat we goede grond kunnen gebruiken. Hierdoor hebben we voor het beplantingsplan meer planten om uit te kiezen. 

Ontwerp: Tuin van de buren
Beplantingsplan: Bloemen in de tuin
Aanleg voorjaar 2021: Hoveniersbedrijf De Groene Vingers