Romantische tuin met zwemvijver

Rondom het huis ligt een grote tuin. De voortuin is verwilderd, overal waar je kijkt staan planten en grote struiken. In de zijtuin heeft een trampoline tijdelijk een plek gekregen. Achter het huis ligt een groot grasveld waar een prachtige rode beuk staat. De borders liggen er verwaarloosd bij. Vanuit het huis en de tuin heb je prachtig zicht op de achterliggende weilanden.

Samen met Anthonet van Bloemen in de tuin heb ik een ontwerp gemaakt voor de zij- en achtertuin. De voortuin wordt vooral een kijktuin. Een jaar na onze eerste kennismaking ligt er een romantische tuin met een zwemvijver.

Romantisch

Een romantische tuin heeft lange lijnen. In dit ontwerp zijn ze vloeiender geworden en nodigen de paden je ogen de tuin, de verte in.
In het romantische beplantingsplan zijn siergrassen, heesters en vlinder-bij- en vogelvriendelijke vaste planten in vooral paars, roze en witte tinten gecombineerd. De beplanting van de ‘Engelse borders’ loopt op sommige plaatsen door in het pad.
Een deel van de tuin blijft grasveld met ruimte voor de trampoline en een plek om te voetballen. In een ander deel van het grasveld staan meerdere hoogstam fruitbomen en de kippen- en konijnenren.

Aan een rand van de zwemvijver, die ongeveer 50m2 groot is, ligt een eikenhouten terras die de ovale lijn van de vijver volgt. Vanaf een kleine loopplank spring je zo het water in.

Langs de erfafscheiding aan de rand van het weiland wordt een strook ingezaaid met inheemse bloemen. Er is flink gesnoeid in metershoge en brede hagen en een conifeer die het al heel moeilijk had is omgezaagd. Van de dunnere stammen die overbleven zijn twee houten muurtjes gemaakt die als een speels element in de borders bij huis liggen. Hiermee hebben we een natuurlijke afscheiding gecreëerd tussen het grasveld, de borders rondom de zwemvijver en de borders bij het huis. In de open ruimtes nestelen zich kleine beestjes en planten.

De moestuin heeft een plek gekregen in de zijtuin. Langs de oprit staat een rijtje leifruit. Tussen kastanje houten paaltjes worden draden gespannen waartussen fruitstruikjes geplaatst worden. Aan de draden kan het fruit geleid worden.

Eind november 2022 werd de zwemvijver aangelegd. Begin januari 2023 is de tuin aangelegd en in februari zijn de borders ingeplant. Na een warme en natte zomer ziet de tuin er in september al fantastisch volgroeid uit.
Samen met de tuineigenaren hebben we er een prachtige tuin van gemaakt.

Ontwerp: Tuin van de buren
Beplantingsplan: Bloemen in de tuin
Aanleg zwemvijver: Valle Verzasca
Aanleg tuin en foto’s: De Groene Vingers