border pad

Onze tuin ligt achter het huis.
Dat is bij veel mensen zo maar aan ons woonhuis zit nog een hele grote schuur vast waardoor je de tuin niet vanuit de woonkamer kunt zien. En hoewel we aan de voorkant een leuk uitzicht hebben met zicht op de polder compleet met molen en kanaal is het toch jammer
Het pad van het woonhuis naar de tuin, waar we wel wat zicht op hebben, heeft aan beide kanten een kleine border met hier en daar wat potten maar oogt vooral grijs, lees stenig.
 

In januari van dit jaar werd de actie Operatie Steenbreek gelanceerd, bedoelt om tuineigenaren te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. De negatieve gevolgen van verstening worden steeds duidelijker. Denk aan de afbreuk van de biodiversiteit, aan klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren. Denk aan wateroverlast bij hoosbuien waarbij het vele water niet snel genoeg via het riool afgevoerd kan worden. Tuineigenaren die hun tuin vergroenen dragen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van hun buurt. 

Het idee om van een deel van het pad een grote border te maken zat al langer in mijn hoofd maar ons huis staat te koop en dan pak je geen grote dingen meer aan. Toch?Echter, het grijs ging me steeds meer tegenstaan. 
Het was een optelsom: mijn groene hart bloedde, mijn groene vingers jeukten, mijn groene beroep riep me tot de orde en daarbij Operatie Steenbreek... Tijd voor actie dus.

Zeventig tegels werden gelicht en een halve kuub wit zand werd eruit geschept. Met een deel van de stoeptegels, bakstenen die ik nog had liggen en gekregen hardstenen keien is een iets verhoogde border gemaakt. Het vormgeven van de borderrand was erg leuk om te doen. Stapelen, kijken, tegels knippen (valt niet mee), combinaties uitproberen en weer aanpassen. Erg leuk.
Er ging een kuub tuingrond in. De planten uit de bestaande border en bloempotten kregen een plekje in de nieuwe border. Dat scheelt de buurvrouw weer een hoop potten water geven als we op vakantie zijn. Drie Ribes struiken die in potten stonden vulden lekker de border die natuurlijk wel aangevuld werd met nieuwe planten zoals oa. smeerwortel, akelei, verschillende ooievaarsbek-soorten & wolfsmelk.
Elke ochtend als ik nu naar buiten kijk word ik blij. Al dat groen, je ziet het groeien. Hadden we jaren eerder moeten doen!