Tuintip 22 september: 
Het is weer herfst en dat betekent bloembollen-tijd. Plant ook eens bloembollen in je tuin zodat de bijen, die in het voorjaar kunnen vliegen, er al vroeg van kunnen genieten. Je kunt ze planten tot eind november. Plant alleen biologische bollen, die zijn NIET schadelijk voor bijen!

Tuintip 10 juni:
Beetje uitgekeken op je bestaande gazon? Maai eens een deel maar 1 of 2 keer per jaar en laat de natuur er iets moois van maken. Daar heeft ze wel tijd voor nodig! Voor een sneller resultaat zaai je zelf een deel in, met een leuk bloemenmengsel.

Tuintip 2 juni: 
Snoei je haag voor de eerste keer zo rond de langste dag. De grootste groeidrift is er dan uit maar hij groeit wel lekker dicht. Een tweede snoeibeurt is dan alleen nog in september nodig is om strak de winter in te gaan. Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag. Zo voorkom je bladverbranding, lelijke bruine bladeren.

Tuintip 28 april:
Do thé Chelsea chop oftewel het kortwieken van een aantal zomerbloeiende vaste planten. Top de helft van bijv. je floxen of herfstasters, tussen nu en begin juni. Eerst bloeien de bloemen die niet getopt zijn en enkele weken daarna de bloemen met de getopte stengels. Ze bloeien niet alleen later maar ook rijker.

Tuintip 21 april:
Nieuwe tuinplanten zijn zwaar giftig voor bijen. Er zitten gemiddeld 7 verschillende soorten pesticiden op planten uit het tuincentrum. Het wordt tijd dat we ze helpen. Koop daarom gifvrije bloemen en planten.

Tuintip 14 april:
Zuurstofplanten zijn van levensbelang voor de vijver. Ze voorkomen algen en zorgen voor een goed biologisch evenwicht. Verwijder bij gekochte (bosjes) zuurstofplanten altijd de aanwezige loden bandjes. Lood is erg giftig voor het dierlijk leven in de vijver.

Tuintip 7 april:
De varens in de tuin beginnen langzaam hun nieuwe blad te ontrollen. Knip het lelijke, oude blad weg dan komt het prachtige, nieuwe blad nog beter tot zijn recht.

Tuintip 31 maart: Terrastegels schoonmaken
Wanneer je met de hogedruk-reiniger je terras schoon maakt, ruw je de tegels of het vlonderhout op waardoor het des te sneller weer groen zal worden. Groene zeep, het kookwater van de aardappels en ook azijn werken uitstekend en zorgen ervoor dat de groene aanslag verdwijnt en je terras er goed uit blijft zien.

Tuintip 24 maart: Rijshout 
Hoog opgroeiende planten hebben later in het seizoen steun nodig om overeind te blijven. Doe dit vanaf de start van het groeiseizoen, april-mei. Gebruik hier rijshout voor. Dit zijn de wat langere, stevige takken van heesters die je in het voorjaar snoeit. Maak er een rasterwerk van waar de plant tussendoor gaat groeien. Gaande het seizoen zie je daar niets meer van. 

Tuintip 17 maart: rozen snoeien
Rozen mogen vanaf deze maand teruggesnoeid worden. Gebruik een scherpe en schone snoeischaar. Knip een tak terug zodat er bijv. nog 3 oogjes staan. Een oogje is een rood puntje. Knip de tak schuin, van het oogje af, zodat het regenwater niet in het oogje maar van het oogje af loopt.

Tuintip 10 maart: verjongen vaste planten
Er zijn vaste planten die na een jaar of vier in groeikracht teruglopen, zoals de hosta, akelei en de ooievaarsbek. Je ziet dat aan de plant waar in het hart van een pol, dode plekken ontstaan. In het voorjaar graaf je de pol uit en scheur of deel de pol (mbv een scherpe spa). Gezonde, jonge stukken zitten aan de buitenkant van de pol. Die herplant je weer.

Tuintip 3 maart: de vlinderstruik
Loopt je vlinderstruik (Buddleja davidii) al uit? Dan is het tijd om um te snoeien. Verwijder in ieder geval dode en oude takken waar bijna niets meer aan groeit. De overige takken knip je terug tot zo'n 2 of 3 paar groene knoppen op elke tak. Dat wordt van de zomer weer volop genieten van vrolijke pluimen en vlinders op de struik..

Tuintip 19 februari: lenteklus
Het wordt binnenkort weer tijd om afgestorven, dorre delen van planten af te knippen. Gooi ze niet in de groencontainer maar verknip ze klein en verspreid ze over de grond zodat ze als organisch materiaal kunnen verteren. Let bij het afknippen dat je geen jonge uitlopers meeknipt. Dat is zonde.

Tuintip 12 februari: snoeien doet bloeien
Maagdenpalm, een bodembedekker met blauwpaarse of witte bloempjes, bloeit vroeg in het voorjaar tot.. ver in het jaar. Door regelmatig de lange uitlopers korter te snoeien of een stuk van de bovenkant te halen krijgt ie weer fris groen blad en nieuwe bloemen.

Tuintip 5 februari: Kuipplanten
Als je kuipplanten gaat verpotten gebruik dan geen potgrond waarvan de zak al lange tijd open is geweest of die er al jaren ligt. In oude potgrond zitten geen voedingsstoffen meer. Als je nog potgrond durft te gebruiken na de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde..

Tuintip 29 januari: Voorzaaien
Er zijn (moestuin) planten die je de komende maand binnen in bakjes kunt zaaien, zoals spinazie, vroege worteltjes en lentesla. Hoe diep je zaait is afhankelijk van de grootte van het zaad. Meestal is het zo dat hoe groter de zaden, hoe dieper je inzaait. Maar... niet té diep. De grootste zaden niet dieper dan een paar keer hun eigen grootte.

Tuintip 22 januari: Sneeuwklokjes
Koop sneeuwklokjes als ze in bloei staan. Dan weet je zeker dat de bollen het doen. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor uitdrogen. Je laat ze al gauw 'te lang' liggen waardoor ze niet gaan bloeien. 

Tuintip 15 januari: Helleborus
De Helleborus zit vol knoppen. Verwijder bladafval dat er bovenop ligt en geef ze licht. Knip zwart gevlekt blad tot op de grond weg. Soms hebben ook de bloemstengels en de bloemen last van deze zwarte bladvlekkenziekte (schimmel). Gooi het blad direct weg, laat het niet op de grond en gooi het niet op de composthoop.

Tuintip 8 januari: Kou
Het weer kan overdag al lenteachtig aanvoelen. Wacht met het afknippen van de dorre delen van vaste planten liever nog een paar weken. Het kan nog flink koud worden en de dorre delen geven de plant nog wat beschutting.