De opdrachtgevers hebben van de gemeente twee stukken grond gekocht zodat het huis rondom in het groen ligt. Behalve een achtertuin heeft het huis ook een zij- en voortuin gekregen. De wens is om de afzonderlijke delen tot één tuin te maken. Een uitdaging vooral omdat door de vorm van het huis een deel van de zijtuin niet zichtbaar is vanaf het woonhuis.

vijvertuin zomer 2017

Wensen
Ruim terras
Zijtuin verbinden met de achtertuin
Een vijver en pergola
Maatregelen om het zicht op de flats in de achtertuin te beperken
Af te sluiten toegang via de zijtuin
In de zijtuin plaats voor containers en fietsen
Inkijk in keuken vanaf de weg beperken
Beplanting onderhoudsvriendelijk.

Het ontwerp
De vijver is het bindend element in de tuin. Door zijn vorm wordt je blik vanaf het huis en terras naar de zijtuin geleid, maakt nieuwsgierig en verbindt (op laag nivo) beide tuindelen. De robuuste pergola versterkt deze verbinding in de hoogte. De vijver is niet overal even breed. Het deel dat naar de zijtuin loopt is door zijn smalle breedte en brede vijverrand een waterloop geworden, dat ergens naar toe loopt...
Vanuit het terras loopt een pad naar de zijtuin. De ronde vorm verzacht de hoekige vormen van het huis. Het andere pad loopt naar een vlonder met plaats voor een zitje van waaruit je zicht op de achter- en zijtuin hebt. Weer een element waardoor zij- en achtertuin met elkaar verbonden worden.

Beplanting
In de voortuin moeten een aantal krentenboompjes (Amelanchier laevis 'Ballerina') het zicht vanaf de overburen wegnemen. Het krentenboompje bloeit al heel vroeg in het voorjaar en verkleurt mooi rood in de herfst. Het is een transparant boompje, neemt wel zicht wel maar niet al het licht. In de achtertuin komen in het verlengde van de vijver een drietal groenblijvende leibomen (Photunia 'Red Robin') die het zicht op de flats weg moeten nemen.

Om de tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken is gekozen voor siergrassen, heesters en vaste planten die zoveel mogelijk passen bij de beschikbare ruimte en bodem. Om het onderhoud te vergemakkelijken zijn de plantvakken verdeeld door paadjes. Hierdoor kun je makkelijker in de borders komen ... en bij de vijver. Achterin, tegen de schutting komen hogere meerstammige struiken om het zicht op en vanaf de straat de eerste jaren tegen te houden. Deze struiken zijn al aanwezig en worden hergebruikt. De druif wordt samen met de Blauwe Regen over de pergola geleid. In de vijver komen natuurlijk zuurstof- en waterplanten.

Realisatie
Najaar 2016 - Voorjaar 2017.
Aangelegd door F.N.D. Domburg.

tuintip

Sinds 1 januari 2018 kun je als inwoner van Waterschap Rivierenland, gebruik maken van de subsidieregeling Klimaatactief voor het klimaatbestendig maken van je tuin, huis of straat. Er zijn genoeg maatregelen te bedenken waarmee je je tuin of straat klimaatbestendig kunt maken. Ik denk graag met je mee als je hulp nodig hebt.
Bel me (0617 38 2345) of stuur een mail naar

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren