Een korte situatieschets vooraf: een diepe, zanderige en droge voortuin met bijna geen beplanting. Aflopend naar de straat waar een enorme beukenboom staat. Wortels van de beuk reiken tot ver in de tuin. Een leuke uitdaging want de opdrachtgevers willen een vrolijke, weelderige insectenvriendelijke bloementuin. Het regenwater mag afgekoppeld worden en zoveel mogelijk de tuin in gebracht. Er komen regelmatig vriendjes en vriendinnetjes spelen die met de fiets komen. Dat levert een heel wagenpark aan fietsen op. Die worden nu vlak voor het huis of gewoon in de voortuin ‘geparkeerd’ maar dat moet straks anders.

Om te voorkomen dat de beplanting (te) veel last gaat krijgen van het wateropslurpend vermogen van de beuk, hebben we twee verhoogde borderbakken van tufsteen bedacht. Tufsteen is een poreuze steensoort. Dankzij gaatjes in het steen neemt het makkelijk water op. Waardoor plantjes de kans krijgen zich te vestigen in de muur. Een ander belangrijk voordeel van de verhoogde borderbakken is dat we goede grond kunnen gebruiken waardoor de plantkeuze groter wordt. Tussen de twee borderbakken loopt een kiezelpad dat tevens dienst doet als #wadi. De regenpijp bij het huis komt uit in een cortenstalen plantenbak. In het engels heet dat een Flow through planter box. Moeten we nog eens een mooie nederlandse term voor bedenken. Via de Flow through box loopt het regenwater ondergronds naar de wadi.
Aan de straatkant komt een fietsparkeerplaats. De fietsen kunnen netjes in een fietsenrek, gemaakt van een boomstam, geplaatst worden maar ook ‘los’ parkeren behoort tot de mogelijkheden.

voortuin wadi

Weer een mooi samenwerkingsproject van Bloemen In de tuin en Tuin van de buren.
Aanleg januari 2021 door De Groene Vingers