Groendak

Dit gastenverblijf met groendak hebben we zelf gebouwd.
Drie bomen uit eigen tuin werden gekapt en lieten we planken van zagen. Deze planken hebben we gebruikt om het kleine gastenverblijf met het groendak van te maken. Het duurde wel drie jaar voordat we konden bouwen want het hout wilden we goed laten drogen.

Voor de onderlaag van het groendak hebben we EPDM gebruikt. Daar bovenop kwam een een laag Verticuliet dat ik gemengd heb met biologische potgrond. Dit heb ik gedaan om het grondpakket iets minder zwaar voor de constructie te maken. Het dakvlak is in zes vakken verdeeld met behulp van Douglas latten. Dit is gedaan om te voorkomen dat de grondlaag gaat schuiven zolang het nog niet begroeid is. Als de beplanting eenmaal volgroeid is zullen de latten helemaal opgenomen zijn in de begroeiing en zie je ze bijna niet meer.

Het dakvlak van het gastenverblijf is ingezaaid met een laagblijvend dakmengsel van De Bolderik. Een leuke combinatie van veel verschillende laagblijvende bloemen en grasjes. Uit mijn eigen tuin heb ik een aantal planten gehaald die oppervlakkig groeien en ingeplant in het dak. Hierbij moet je denken aan hondsdraf, Prunella (Bijenkorfje), een wilde geranium (Geranium robertianum en Geranium macrorrhizum. Bosanemonen die ik over had van een eerdere bestelling kregen ook een plekje op het dak. Spannend of ze ook daadwerkelijk gaan bloeien. Zou leuk zijn voor de bijen. Voor snel fleurig effect het eerste jaar heb ik eenjarige Tagetes meegezaaid. Lekker geel..