Wadi in de voortuin

De opdrachtgever maakte zelf een tuinschets maar was er niet helemaal zeker over. En vroeg mij of ik er met mijn professionele blik nog eens naar wilde kijken. Zo kwamen we samen tot een leuk ontwerp met een wadi in de voortuin.

Klimaatbestendig

De grijze, betegelde voortuin werd een groene, klimaatbestendige tuin. Borders met vaste planten & siergrassen, bloembolletjes en fruitstruiken. Op het kleine gazonnetje kun je heerlijk zonnen. Het hemelwater is afgekoppeld en loopt via een slingergootje naar een diepe wadi, voor in de tuin.

Door de ligging van de tuin op het zuidoosten ligt de tuin nagenoeg de hele dag in de zon. De pergola op het terras, gemaakt van kastanjehouten palen, zorgt voor schaduw (en privacy) op het terras. De pergola is begroeid met Akebia quinata, Clematis montana, Wisteria en een druif. Tegen het hekwerk van betongaas aan de andere kant van het terras groeien vrolijke bloemen en wat fruitstruiken.

De diepe wadi is ingezaaid met gras en wordt gevoed door het regenwater dat via de regenpijp en een slingerend waterloopje naar de wadi loopt. Rondom de wadi ligt een ruime strook met verschillende soorten vaste planten en siergrassen. Aan de straatkant vormt een heg van Elaeagnus umbellata de erfafscheiding.

De gekozen bloemen, grassen en heesters zijn goed bestand tegen de droge, arme groeiomstandigheden van de tuin. Een aantal planten zoals de fruitstruiken, het leifruit en een aantal vaste planten hebben bij aanleg wel extra compost in het plantgat gekregen. Jaarrond bloeit er iets in de tuin en begint in het voorjaar met vroegbloeiende bloembollen.
De oprit voor de auto en een slingerpaadje naar de achtertuin wordt op een later moment aangelegd. De groenstrook langs de haag met de buren en de leifruitstrook aan de zijkant van het huis worden dan ingezaaid met een bosrand bloemenmengsel.

Aanleg: Hoveniersbedrijf De Groene Vingers
Foto’s zijn van de opdrachtgever en een half jaar na de aanleg van de tuin gemaakt.