Bloemenweide voor bijen

De tuin is nu nog vooral grasveld maar wordt een bloemenweide voor de bijen.
Vijf jaar geleden verhuisden ze van het westen van het land naar de rand van de Veluwe. Er is veel verbouwd en de tuin, een rotstuin met coniferen, werd een groot grasveld. Inmiddels is hun tuinsmaak veranderd en zijn ze dol op borders vol bloemen en bloemenweides. De tuin moet een bijenparadijs worden. Dat vroeg om een andere invulling van het grote grasveld.

De opdrachtgevers waren zelf al aan de slag gegaan en hadden aan de rand van het terras al wat gras opgeofferd en er borders aangelegd, vol bloemen voor de bijen. Een mix van vaste planten en eenjarigen die elk jaar weer vrolijk werd ingezaaid.

De sfeer van de tuin moet zoveel mogelijk aansluiten bij de sfeer van de Veluwe. Berkenbosjes, wuivend gras en vergezichten.

Samen met Anthonet van Bergenhenegouwen van Bloemen in de tuin hebben we een tuin ontworpen waar je langs en dóór bloemen- en grassenweides kunt dwalen.
In deze tuin is zo weinig mogelijk verharding toegepast zodat het regenwater, ook bij hoosbuien, direct in de grond verdwijnt. Er loopt door de hele tuin, tussen alle borders, een pad van Gravier d’Or. Een halfverharding ook wel bekend als Dolomiet en doet denken aan de paden in het Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Een deel van het bestaande grasveld komt terug als graspad. Over de paden loop je helemaal rond door de tuin.

Drie tuindelen
Aan de voorkant van de tuin, tegen de weg aan, ligt een grassenweide met een klein berkenbosje, inheemse bloemen en grassen die op de Veluwe voorkomen. Een slingerende, lage haag scheidt de grassenweide van de bloemenweides erachter, die deels ingezaaid wordt met een eenjarig bloemenmengsel.
De bloemenweide heeft een romantisch tuinhek van kastanjehout gekregen, een grote wens van een van de opdrachtgevers. Achter het tuinhek liggen de
overige bloemenweides met vaste planten, heesters en siergrassen. Om het wandelen door de tuin wat afwisselender te maken zijn twee borders iets verhoogd. Dat maakt van het lopen langs de grote bestaande heesterrand ook een leuke wandeling.

De tuin wordt in delen zoveel mogelijk zelf door de bewoners aangelegd. We zijn heel benieuwd hoe het gaat worden!
We houden een oogje in het zeil

Ontwerp: Tuin van de buren
Beplanting: Bloemen in de tuin