Bloemrijke voortuin

Een korte situatieschets vooraf: een diepe, zanderige en droge voortuin met bijna geen beplanting. Aflopend naar de straat waar een enorme beukenboom staat. De boomwortels van de beuk reiken tot ver in de tuin.

De wensen
Een leuke uitdaging want de opdrachtgevers willen een vrolijke, weelderige insectenvriendelijke bloemrijke voortuin. Terwijl een grote beuk aan de stoeprand al het water opslurpt. En de voortuin deels in de schaduw ligt.
Het regenwater mag afgekoppeld worden en zoveel mogelijk de tuin in gebracht.
Er komen regelmatig vriendjes en vriendinnetjes spelen die met de fiets komen. Dat levert een heel wagenpark aan fietsen op. Die worden nu vlak voor het huis of gewoon in de voortuin ‘geparkeerd’ maar dat moet straks anders.


Het ontwerp
Deze bloemrijke voortuin, een paradijs voor insecten, heb ik samen met Anthonet van Bergenhenegouwen van Bloemen in de tuin ontworpen.
Om te voorkomen dat de beplanting (te) veel last gaat krijgen van het wateropslurpend vermogen van de beuk, hebben we twee verhoogde borderbakken van tufsteen bedacht. Tufsteen is een poreuze steensoort. Dankzij gaatjes in het steen neemt het makkelijk water op waardoor plantjes de kans krijgen zich te vestigen in de muur.
Een ander belangrijk voordeel van de verhoogde borderbakken is dat we goede grond kunnen gebruiken waardoor de plantkeuze groter wordt.
Anthonet heeft een bloemrijk, insectenvriendelijk beplantingsplan gemaakt met inheemse planten in de hoofdrol.

Hemelwater afkoppelen
Tussen de twee borderbakken loopt een kiezelpad dat tevens dienst doet als wadi. Het regenwater verdwijnt daardoor niet in het riool maar rechtstreeks in de grond. De regenpijp bij het huis komt uit in een cortenstalen plantenbak met moerasplanten. In het Engels heet zo’n bak een Flow through planter box. Moeten we nog eens een mooie nederlandse term voor bedenken. Via de Flow through box loopt het regenwater ondergronds naar de wadi.

Aan de straatkant komt de fietsparkeerplaats. De fietsen kunnen netjes in een fietsenrek, gemaakt van een boomstam, geplaatst worden maar ook ‘los’ parkeren behoort tot de mogelijkheden.

Tuinontwerp: Tuin van de buren
Beplantingsplan: Bloemen in de tuin
Tuinaanleg: De Groene Vingers