Week van de groene tuin, tuintip 1

Afgelopen dinsdag 30 maart ging de Week van de groene tuin officieel van start.
Een initiatief van Stichting Steenbreek, NL Greenlabel, Tuinbranche Nederland, Milieu Centraal en Tuinen van Appeltern. Tijdens de Week van de Groene Tuin worden tuinbezitters uitgenodigd hun eigen tuin én straat (verder) te vergroenen en te verduurzamen.

Foto: Bloemen in de tuin (Anthonet van Bergenhenegouwen)

Meer groen in tuin en straat zorgt ervoor dat er meer ruimte komt om piekbuien op te vangen. Die worden veroorzaakt door het veranderde klimaat. Groen zorgt ook voor minder hittestress. Groene tuinen zijn belangrijke ecologische stapstenen voor insecten, vogels en kleine (zoog) dieren. Tuinen leveren daarmee een bijdrage aan de leefbaarheid in de straat en wijk.

Tuintips
Tip 1: Stenen eruit, planten erin

Elke dag tijdens de Week van de Groene Tuin wordt er een groene tuintip gegeven waar je mee aan de slag kunt. Ik was de afgelopen week erg druk met het afronden van een aantal tuinprojecten. Daarom raakte de Week van de Groene Tuin wat naar de achtergrond. Toch wil ik je de groene tuintips niet onthouden.

Dus.. beginnen we bij tip 1
De basis: stenen eruit, planten erin.
Er zijn veel mensen die vooral stenen in de tuin leggen omdat ze denken dat er dan weinig onderhoud gedaan hoeft te worden. Uit onderzoek blijkt dat tuinen met veel verharding net zoveel onderhoud geeft als groene en natuurlijke tuinen. Dit komt omdat er relatief veel te wieden en te poetsen is. Vooral tussen de tegels. Groene tuinen zijn vaak zelfregulerend. Zo is het er koeler door het groen en hoef je minder water te geven. Vaste planten zorgen al snel voor een tegen elkaar groeiend bladerdek, waardoor er bijna geen onkruid tussen de planten groeit. In een nieuwbouw tuin duurt het wel een paar jaar voordat alle grond bedekt wordt door alle planten. Als je je gazon niet elke week maait, krijg je vanzelf bloeiende klavers en andere mooie plantjes zoals madeliefjes in je gras.
Hartstikke leuk!