Nieuw huis, nieuwe tuin

Het huis moet bij aanvang van de ontwerpopdracht nog gebouwd worden en van een tuin is nog helemaal geen sprake. Heel spannend want een heel kaal perceel is niet altijd een makkelijk startpunt. Zeker in een nieuwbouwproject waar je enige referentie de omgeving is. Dat is dan wel gelijk een heel belangrijke hoor. In een bestaande tuin heb je vaak wel iets waar je aan kunt haken waardoor je ook een beter beeld van verhoudingen krijgt.

Ik ben dol op ronde lijnen in de tuin en dat was voor het ontwerp ook de wens van de opdrachtgevers. Ronde lijnen moeten natuurlijk wel passen bij het huis en het perceel. Andere tuinwensen zijn: meerdere zitplekken, een vijver met een moeraszone, functionele verharding maar zo weinig mogelijk en een fijne overdekte plek om te eten.

Ook voor de beplanting hadden de opdrachtgevers duidelijk wensen. Er moest aan de achterkant van de tuin ruimte komen voor een bloemrijke grasweide, bomen voor de schaduw en de borders vol met uitbundige, weelderig bloeiende, beplanting interessant voor bijen, vlinders en vogels.

Deze nieuwe tuin was een leuk project om samen met Anthonet van Bloemen in de tuin te doen. Anthonet kon al haar aandacht richten op het beplantingsplan waarin hoofdrollen waren weggelegd voor diverse siergrassen, Baptisia, Echinacea pallida, Stachys officinalis en diverse inheemse planten.  

Vergeten tuinseizoen
Aan het begin van de zomer is de voor- en achtertuin aangelegd. Vanwege het tropische zomerweer zijn de planten begin oktober volgens het beplantingsplan uitgezet. De herfst is een goed seizoen om planten te (ver)planten. Het heeft al weer een paar keer lekker geregend, de grond is nog warm en de plantwortels zijn nog actief. Optimale omstandigheden voor planten om goed te wortelen en zich op te maken voor de winter. In het voorjaar kunnen ze dan direct aan de slag met groeien en bloeien. Hierdoor hebben ze een fijne voorsprong op planten die in het voorjaar geplant worden. Zij hebben eerst alle energie nodig om te wortelen voordat ze toekomen aan groeien en bloeien.

Het achterste deel van de tuin, de bloemrijke grasweide is door de bewoners ingezaaid met een bijenmengsel met vaste soorten van de Cruydthoeck.

Ontwerp: Tuin van de buren
Beplantingsplan: Bloemen in de tuin
Aanleg en foto’s: De Groene Vingers