Weelderige tuin aan de bosrand

Het huis staat op een voormalig defensieterrein, aan de rand van de stad, aan de bosrand. Het huizenrijtje is tijdens WOII een verbouwde bunker geweest en werd gebruikt als legeringsgebouw voor ‘Luftnachrichtenhelferinnen’, de Blitzmädel.
De nieuwe bewoners wonen er nu een paar jaar. De achtertuin grenst aan de bosrand en is wild en weelderig. Net iets te wild maar de tuin moet in het nieuwe ontwerp en beplantingsplan wel de natuurlijke, weelderige uitstraling behouden, passend bij de bosrijke omgeving.

Verschillende kruiden, de aanwezige vaste planten en het kleinfruit dat al in de tuin staat krijgen een nieuwe plek in het beplantingsplan dat ontworpen is door Anthonet van Bloemen in de tuin. Alle aanwezige heesters zoals de krent, de vlier en een kleine appelboom komen, net als de struiken uit het Tuiny Forest pakket van IVN in het bosdeel van de tuin. In de bloemrijke borders er tegenover staan bloemen die interessant zijn voor bijen, vlinders en vogels. Er loopt een pad van stapstenen doorheen.

Drassige plek
In de tuin ligt een onverklaarbare drassige plek. Het vermoeden bestaat dat er een beek heeft gelegen. Helaas hebben we geen beek kunnen ontdekken. Zelfs niet na een reisje op topotijdreis.nl en bestudering van de bodemkaart van de omgeving.

Dan maken we toch een beek! De smalle, drooggevallen beekbedding loopt vanaf het terras via de drassige plek verder de tuin in. Erboven zweeft het hoofdpad van stalen vloerroosters die in een frame op pootjes liggen.
De sliertige werknemers van een groot wormenhotel werken zich een slag in de rondte en zorgen voor fantastische tuinmest. Het regenwater wordt afgekoppeld en opgeslagen in twee grote containers. Niet echt heel fraai om tegenaan te kijken en krijgen daarom in het ontwerp een houten ombouw.

Ontwerp: Tuin van de buren
Beplantingsplan: Bloemen in de tuin
Aanleg najaar 2023: De Groene Vingers