Het grootste deel van deze stadstuin ligt rondom het hoekhuis. Aan de voorkant van het huis moet een speelplek gemaakt worden voor drie jongens. In de zijtuin hadden ze een bloementuin bedacht. Achter het huis ligt een klein, geheel betegeld plaatsje dat groener moet worden.
Het ontwerp
De kinderen krijgen in deze ruime stadstuin een fijne speelplek met ruimte voor een speelhuis en een speelgazon. Achter de zandbak, gemaakt van boomstammetjes hebben ze een eigen stukje tuin met eetbaar fruit. De stammetjes van de zandbak hebben verschillende hoogtes en vormen zo ook nog eens een leuke speelmogelijkheid.
In een border staat links en rechts van een meerstammige Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ een rijtje kastanjehouten palen. Ze scheiden heel mooi de speelplek van het terras én ook beperken ze de inkijk vanaf de straat.
Op het terras staat een eettafel waar het met zes personen goed toeven is. Rondom het terras liggen bloemrijke borders. Een fijne plek voor het hele gezin.
Aan de zonnige zijkant van het huis liggen een aantal kleine bloemborders waarlangs je wat kunt dwalen. Lekker zitten op een bankje en genieten van al wat bloeit kan natuurlijk ook. De ronde palen uit de voortuin komen hier terug als afscheiding tussen de speelplek en de zijtuin.
Op het plaatsje staan drie afvalcontainers. Er moet ruimte gereserveerd worden voor een klushok en een overkapte fietsenstalling. Én de bakfiets moet manoevreer-ruimte hebben.
Vanuit de werkkamer aan de achterkant van het huis heb je zicht op het plaatsje en vooral op de afvalcontainers. Die verdwijnen nu voor een deel achter een rijtje kastanjepalen. Voor de groene erfafscheiding met de buren komt een schaduwborder. Tegen de achtergevel staat een bankje met zijn poten in een border. Met dat vele thuiswerken een mooi plekje voor de ochtendkoffie-pauze!
Bomen en struiken
In deze stadstuin staan een aantal oude, verwaarloosde bomen en struiken en een overwoekerde Hederahaag. Na veel wikken en wegen, de Hederahaag is een insecten- en vogeltrekker, valt het besluit alles weg te halen en een haag van Portugese laurier te plaatsen. De Portugese laurier is wintergroen met glimmend smal blad. In het voorjaar verschijnen er roze bloemtrossen. Na de bloei genieten de vogels van de bessen.
Voor de zwaar verwaarloosde bomen komen twee berken, Betula utulis jacquemontii, een Magnolia ‘Genie’ en een stoofpeer terug. Die stoofpeer is een wens van een van de kinderen. Echter stoofperen en zandgrond is geen ideale combinatie. Op advies van een fruitteler is gekozen voor een Winterrietpeer. Een bescheiden boom met mooi rood-kokende stoofperen.
Het is een stadstuin geworden voor het hele gezin!
Ontwerp en beplanting: Tuin van de buren
Aanleg voorjaar 2021: Huub Kistemaker (bestrating) en de tuineigenaren