Voor- en achtertuin

November 2020 is deze voor- en achtertuin aangelegd.
Weer een leuk samenwerkingsproject tussen Tuin van de buren en Bloemen in de tuin.

De voortuin : de wadi
In de voortuin is de regenpijp afgekoppeld en wordt het regenwater opgevangen in een wadi die we hebben ingeplant. De wadi zorgt ervoor dat het regenwater niet het riool in verdwijnt maar rechtstreeks de grond in gaat. Bij heftige hoosbuien voorkomt dit dat het riool overstroomt. 
De tuin ligt op de zandgrond. Dat zorgt er voor dat het water, zelfs bij een heftige hoosbui, binnen het uur in de grond is gezakt.
De wadi is ingeplant met planten die het geen probleem vinden om een korte tijd met hun wortels in veel water te staan.

De achtertuin: biodiversiteit
In de achtertuin was net een fraai betonnen terras aangelegd.
De achtertuin moest een groene achtertuin worden, met veel planten, geen gazon en met ruimte voor een royale trampoline voor de kinderen

De trampoline is netjes weggewerkt in de grond. Rondom loopt een paadje van houtsnippers. Als de beplanting in de border voor de trampoline eenmaal is volgroeid zal er nog weinig van de trampoline te zien zijn. Op de erfafscheiding met de buren staat een haagje van snoepfruit. Tegen de schuurmuur, helemaal achterin de tuin, zijn twee schapenhekjes horizontaal opgehangen. Daartegen klimmen twee vroegbloeiende Clematis die op den duur zoveel mogelijk muur zullen bedekken. In de borders is een mooie mix ontworpen van vaste planten, siergrassen en (bestaande) heesters. Er is zelfs nog plek voor een boom. 
Aan de kastanjehouten palen bij het terras komt in de zomer een schaduwdoek te hangen.

Een klimaatbestendige voor- en achtertuin

Ontwerp: Tuin van de buren.
Beplantingsplan: Bloemen in de tuin
Aanleg: Hoveniersbedrijf de Groene Vingers