De tuin moet groener was de opdracht. Dat was op zich niet een heel moeilijke opdracht omdat de tuin helemaal betegeld was. Elke tegel die eruit ging maakte de tuin al groener.
Andere wensen waren organische vormen en veel bloemen. De tuin moest het zicht op de achterliggende flats wegnemen. Gelukkig stonden er al drie redelijk volwassen bomen. De muren van de tuin waren verschillend van hoogte en de vraag was of de tuinmuren zoveel mogelijk op eenzelfde hoogte konden komen. Hoe klein ook mocht de tuin ook wel een ‘beetje spannend’ zijn, liefst niet in een blik te overzien. En last but zeker not least graag wat ruimte om lekker lui te kunnen zitten.
Tuin op de schop
De tuin ging helemaal op de schop en transformeerde van een betegelde naar een groene tuin. Veranderde van helemaal betegeld naar waterdoorlatend.
37m2 tegels werden afgevoerd en er kwam een verhard gedeelte van 15m2 padvast.
Er stonden in de tuin drie bomen, twee haagjes en een flinke klimhortensia. Na aanleg en inplanten staan de drie bomen er nog steeds, is het een haagje geworden, pronkt de klimhortensia nog steeds tegen de muur en is er 22m2 borders bijgekomen waarin favoriete vaste planten, siergrassen, klimmers en heesters een plek hebben gekregen.
Een pergola op het hoger gelegen terras, begroeid met een blauwe regen, zal op termijn het zicht vanuit huis op de achterliggende flats wegnemen. De nu nog kleine buddleja in het midden van de voorste border neemt, eenmaal groter gegroeid, het directe zicht op de tuin weg.
De tuin is in het voorjaar van 2023 aangelegd door de duurzamehovenier kempers. De borders zijn in april volgens beplantingsplan ingeplant door de tuineigenaar. Dankzij het warme en vochtige weer zien de borders er in de zomer al volgroeid uit. In het najaar blijkt dat niet alle planten goed zijn aangeslagen. Een goed moment om de tuin te schouwen en kleine aanpassingen aan het beplantingsplan te doen.